Het team
‘De droogbloemenbranche is echt iets wat je samendoet’

De mensen achter DMIDF: (v.l.n.r.)

Jan Willem van Delft, dé droogbloemenkenner

“Met bijna dertig jaar ervaring in droogbloemen, ben ik dé droogbloemenkenner. Ik ben volledig verantwoordelijk voor de inkoop van droogbloemen: van het zaaien tot oogsten, drogen en verpakken. Hiervoor kom ik veel in aanraking met kwekers. De droogbloemenkennis onder kwekers is weg en daar ben ik volle bak mee bezig, want het kweken en snijden van droogbloemen is anders dan bloemen voor de verse veiling.

Samen maken we een teelplan en begeleid ik de kweker. Hartstikke leuk om te doen. Het is een soort déjà vu. Ik ben mijn loopbaan in de droogbloemen begonnen en misschien eindig ik er wel in!”

Teun Nijgh, droogbloemenverkoper in Aalsmeer

“Ik verkoop enkel droogbloemen en houd de voorraad bij. Samen met Ronald beslis ik welke bloemen we laten verven en bedenken we ideeën voor nieuwe boeketten. Een beetje creatief zijn met droogbloemen, noem ik het. Het leuke aan deze branche is dat je veel kleine klanten zoals bloemisten, kleine bedrijfjes, hobbyisten en influencers hebt, maar ook grote retailers in Europa. Lekker alles door elkaar.

We hebben daardoor korte lijntjes met de klanten en inkoop doen we in overleg. Als ik weet dat een klant iets specifieks zoekt, zeg ik tegen de inkoper: ‘ga daar en daarnaar op zoek als je Brazilië bent…’ Als team vullen we elkaar goed aan!

Ronald Hartevelt, droogbloemenverkoper en marketingexpert:

“Samen met Teun houd ik mij bezig met het commerciële gedeelte. Naar gelang het seizoen of de favoriete kleuren van de klant, ontwikkelen we boeketten. Een goede boeketlijn in de juiste prijsklasse maken, is ook een van mijn taken. Verder doe ik het stukje marketing en communicatie naar de klant toe. Daar horen ook goede foto’s bij.

Alle handel komt mono binnen en van het ontwikkelen van nieuwe producten vanuit bestaande – aldus een nieuw boeket samenstellen of het verven van bepaalde bloemen – krijg ik energie.
Ook het stukje productontwikkeling en het zoeken naar wat door de handel is aangeboden: is dit type bloem geschikt om te drogen? vind ik geweldig. Dan krijg ik een emmer bloemen of pluimen binnen en dan hangen we dat op in de droogcel. De ene keer komt er iets heel moois uit, de andere keer is het niets. Dat houdt het spannend!”

Alain de Mooij, oprichter DMIDF en verkoper

“Het leuke aan deze markt is dat we proberen om wereldwijd wat te halen: van Brazilië tot Tunesië en Italië. Daarnaast is de droogbloemenbranche echt iets wat je samendoet. In Nederland zetten we mét de kwekers gezamenlijk de teelt op. Ook de boeketten ontwikkelen Ronald en Teun samen met de kwekers. Dat gezamenlijke maakt het werk heel uniek.

Mijn taak zit meer aan de voorkant, in het maken van afspraken en het organisatorische en logistiek gebeuren. Daar zit tevens de grootste uitdaging en moeilijkheidsgraad: de oogst moet in 1 á 2 maanden gebeuren en daar moet je vervolgens het hele jaar mee doen! Het is dus héél veel vooruit plannen!”